over goudse kidsruns

Wat en waarom?

"Kinderen laten genieten van samen bewegen in de buitenlucht", dat is ons doel. Dat doen we met het organiseren van 3 á 4 Goudse KidsRuns per schooljaar, die tezamen het Goudse KidsRunsCircuit vormen. Om de kids ondertussen ongemerkt van diverse omgevingen en ondergronden te laten genieten, worden de runs zo veel mogelijk verspreid over de stad Gouda georganiseerd.

Diverse ondergronden zoals een atletiekbaan, gras, houtsnippers, klinkers en asfalt levert namelijk verschillende prikkels op voor de kinderen en leidt daarmee tot (ongemerkt) opdoen van uiteenlopende loopvaardigheden volgens het leerprincipe ‘varied practice’. Dit verbetert bovendien de koppeling tussen motoriek en sensoriek. Deelname aan de diverse KidsRuns sluit daarmee goed aan bij pijler 4 uit het Goudse Sportakkoord: vaardig in bewegen.

Waar en wanneer?

De runs vinden plaats op mooie en uitdagende plekken, zoals bij De Goudse Manege, rondom de sportvelden (rugby en honkbalclub) in Goverwelle, de atletiekbaan of Groene Wal bij AV Gouda, op het GOUDasfalt-terrein en in Westergouwe. Ga naar Runs op een rij voor een actueel overzicht van data en locaties.

VOOR WIE?

Kinderen van 4 t/m 14 jaar zijn van harte welkom. Er is geen wedstrijdelement aan het circuit verbonden. Elke deelnemer is een winnaar! Iedereen die aan alle 4 (of misschien wel 5) runs van het circuit mee doet, krijgt een leuke (extra) herinnering. Bij de afzonderlijke KidsRuns krijgen de lopers ook vaak iets leuks, zoals bijvoorbeeld een leuke, vrolijke oorkonde bij de ‘GOUDasfaltloop KidsRun’.

Deelname

- Het inschrijfgeld varieert per run en ligt tussen de € 2,50 en € 4,00 per run per kind. Vanaf drie kinderen geldt een groepskorting.

- Deelname is geheel op eigen risico.

- Aanmelden kan via het aanmeldformulier.

GKRC logo 2

hoe het begon

,,Het Goudse KidsRuns Circuit is circa 10 jaar geleden ontstaan’’, herinnert bedenker Jan de Wild zich. ,,Het circuit komt voort uit de Groenhovenloop die in 2006 nieuw leven ingeblazen kreeg. Rond 2010 kreeg de Groenhovenloop een KidsRun, waardoor het aantal deelnemers flink opgekrikt werd. Zo ontstond het idee om een circuit te maken van alle KidsRuns in Gouda. Daarom werd ook contact gezocht met de Gouda Cross, Goudse Houtloop en Goudse Singelloop. De gedachte was: in één keer inschrijven en vier keer meedoen.

Voorafgaand aan sommige KidsRuns werden er clinics georganiseerd met onder meer Nederlands kampioen 100 kilometer Pascal van Norden als docent. Kids die enthousiast waren geworden voor de loopsport konden altijd vrijblijvend een paar keer meetrainen bij atletiekvereniging AV Gouda. De samenwerkende partijen vanaf de start waren AV Gouda, SPORT.GOUDA en de Brede School Gouda. Al deze partijen zijn ook nu bereid te helpen bij de PR en het aanbieden van accommodatie in het geval van AV Gouda.